Thursday, December 8, 2011

MAKANAN TRADISIONAL KAUM INDIA

Makanan India dicirikan oleh kegunaan pelbagai rempah, herba dan sayur-sayuran lain. Selain itu,  elemen yang menggambarkan keunikan makanan kaum tersebut ialah penggunaan daun pisang sebagai alas makanan bagi menggantikan pinggan mangkuk. Daun hijau yang beraroma itu bukan sahaja memudahkan proses menghidang makanan bahkan membangkitkan selera.ROTI   CANAI
Roti canai atau roti jenis leper yang berbentuk bulat ini, merupakan satu makanan kegemaran di Malaysia. Ia dimakan sebagai makanan pagi, tengahari, petang, dan malam. Sering kali dimakan bersama dengan teh tarik, atau teh ais.Biasanya dihidangkan dengan kuah dal atau parpu atau kari dengan sambal ikan bilis.
CAPATI
Capati merupakan makanan ruji roti kaum India. Capati yang diolah dari gandum tulin mempunyai banyak khasiat dan makanan sesuai untuk penyakit kencing manis dan darah tinggi. Roti-roti ini sedap dimakan bersama dal, kari dan sambal.
MURUKKU
Murukku merupakan makanan tradisional kaum India. Biasanya dijadikan makanan ringan atau 'kudapan' bagi kebanyakan penduduk di Malaysia. Ia biasanya dihidangkan pada sambutan Hari Deepavari.


PUTU  AYAM
Putu mayam merupakan makanan tradisional India yang telah mendapat sambutan yang mengalakkan dari semua bangsa dan kini turut dinikmati oleh semua kaum di  Malaysia. Putu mayam ini dihidangkan bersama kelapa parut dan ggula perang atau gula kabung. Hidangan ini dimakan sebagai makan pagi bersama dengan sayur berkuah.
THOSAI  

Thosai turut digelar Dosai, diperbuat daripada black lentils dan tepung beras. Bagi mendapatkan rasa yang masam, Thosai dihidangkan bersama sambhar (terdiri daripada sayur-sayuran, susu kelapa segar dan kacang dhal).


No comments:

Post a Comment